Mòdul 1 “Atención Integrada sanitaria y social: mirando y reflexionando hacia modelos de transformación de referencia”

Els sistemes d’atenció de Salut i de Serveis socials s’enfronten a un envelliment de la població, augment de la situació de multimorbiditat i complexitat tant clínica com social. Difícilment, els sistemes d’atenció sanitària i social podran per separat abordar de manera efectiva un model d’atenció centrat en la persona a causa de la complexitat que es configura per part dels diferents professionals i organitzacions que intervenen de manera conjunta en el procés d’atenció a les persones.

Així doncs, l’Atenció Integrada és una de les noves polítiques públiques emergents que alguns països desenvolupats estan dissenyant i implementant. Les persones requereixen d’aquests nous plantejaments i de pràctica col·laborativa entre les diferents organitzacions, tant de l’àmbit de Salut i Serveis Socials i també d’altres àmbits com l’educatiu i el judicial, entre altres.

A Catalunya i en altres CC. AA. s’estan fent alguns passos en aquesta direcció i és important a causa d’aquesta situació de política emergent tenir relació amb les millors pràctiques i experiències pioneres a Europa i en el món.

Actualment s’identifiquen alguns plantejaments altament innovadors en alguns països nòrdics i al Regne Unit que són veritablement inspiradors per a ell procés de transformació que hem de dur a terme en les diferents CC. AA. a Espanya. Alguns d’aquests plantejaments com el de Finlàndia planteja escenaris de redissenyo organitzatiu que impliquen la fusió de l’àmbit sanitari i social a nivell territorial i de gestió i en alguns casos com Anglaterra es duen a terme plantejaments més funcionals amb un nou conjunt d’instruments en finançament, contractació, governança i transformació digital francament inspiradors.

Per això aquesta taula planeja conèixer, reflexionar i identificar propostes de transformació útils que estan duent a terme aquests països i poder realitzar aprenentatge compartit amb aquestes experiències pioneres i adoptar i sobretot adaptar alguna s de les propostes al nostre context”

Joan Carles Contel
Direcció General de Planificació i Recerca en Salut
Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya